MAGICKÁ SÍLA SIBIŘSKÉ JEDLE

Tajga – krajina milující ticho.

Země, kde půda je po většinu roku zmrzlá.

Země, kde ticho naplňuje každou částečku vzduchu a vzduch vibruje třpytem prázdna.

Země, kde třpytící se sníh pokrývá koruny stromů, celé pláně i zamrzlé řeky.

Život je v těchto podmínkách drsný, přesto tu rostliny, stromy i zvířata žijí.

Sama Existence tu dává všemu svobodný řád.

Tajga je domovem sibiřské jedle. Této mrazuvzdorné jedli se v tomto klimatu trvale promrzlé půdy, celoročních mrazů, tmy a vlhkosti daří. Olej z jejího jehličí a větviček podporuje vitalitu těla, které musí čelit náročným životním podmínkám. Považuje se za lék na respirační onemocnění a podporu vitality v jednom.

Destilace tohoto jehličnanu sahá do první poloviny 19. století. A má za sebou dlouhou historii používání v ruských, evropských i tureckých lázních. Hlavní indikací používání tohoto oleje je dlouhotrvající nervové vypětí a nadledvinkové vyčerpání. Klíčové symptomy jsou vždy nízká vitalita, mentální a fyzická únava, povrchové dýchání. Z pohledu čínské medicíny bychom to nazvali dlouhodobě oslabená životní energie. Tento olej se velmi dobře hodí na chronická respirační onemocnění jako jsou celkově oslabené plíce a průdušky, chronická bronchitida, městnání hlenu v plicích, bronchiální spazmy (křeče) i rozedma plic.

Na jedné straně olej ze sibiřské jedle prohřívá, vysušuje a odhleňuje plíce prostoupené chladem a vlhkem. Na druhé straně je to zcela unikátní olej na uvolňění průdušek a výborně se hodí na stavy, kdy jsou průdušky stažené, v křeči. Zároveň se tento olej doporučuje na uvolnění a zklidnění revmaticko-artritických bolestí.

Olej ze sibiřské jedle se vhodný pro člověka, který je chronicky vystavený stavům nedostatku vůle, ztráty odvahy, motivace i životní síly. Povzbuzuje ho, aby vytrval a nevzdal se, i když čelí náročným životním výzvám. Kvalita odolnosti, kterou tento olej nese, jak naznačují podmínky růstu tohoto stromu, může také pomoci ve stavech zoufalství, nervového vyčerpání a vyhoření, deprese a kolapsu. Jedle nás jemně přesto pevně povede k probuzení inspirace a nové vize, která může člověku přinést oživující zkušenost sebedůvěry, optimismu a důvěry v lepší zítřky.

Ivana Sakura