NALAĎ NA SVOU INTUICI SE ŠALVĚJÍ

Šalvěj přináší jasnou vizi dalších kroků.

Stačí se otevřít své intuici.

Věřit si a jednat.

 

Šalvěj nám pomáhá naladit se na vnitřní vedení a uslyšet svůj vnitřní hlas v jasnosti. To je možné, když zklidníme mysl a vytvoříme v sobě prostor ticha a moudrost se sama objeví. 

Šalvěj nám dává možnost udělat si náhled. Udělat krok zpátky a jen pozorovat co se děje kolem nás. Tím, že se zastavíme,  budeme lépe schopni prohlédnout iluze a vidět pravdu. Šalvěj nám připomíná, že mnoho problémů existuje pouze v naší mysli nikoliv v realitě. Namísto strachování se o ostatní, se můžeme věnovat našemu vlastnímu směřování a dalším krokům, které máme v každodenním životě učinit. Pomáhá uvolnit vše, co nám brání být kreativní a překonat naše limitující přesvědčení.

Šalvěj muškátová (Salvia sclarea) dorůstá do výšky 1-2 metrů. Má dlouhé chlupaté srdčité listy, květy jsou světlemodré, levandulově růžové nebo bílé. Esenciální olej se destiluje z květů i listů. Aroma je květinové, sladce kořeněné s bylinnými podtóny.

Římané šalvěj nazývali herba sacra, což znamená „svatá rostlina“. Její latinský název clarus znamená „čistý“. Rodové jméno Salvia je odvozeno od latinského salvere, což znamená „zachránit či léčit“. Šalvěji se říkalo také „čisté oko“, neboť tradiční odvar se používal na unavené a bolavé oči. Připravoval se ze semen.

Po šalvěji sáhněme, když potřebujeme uklidnit a zmírnit únavu. Šalvěj pomůže snáze překonat emočně vypjaté stavy, kdy se cítíme silně rozrušeni nebo se nacházíme v životním období, které přináší napětí a stres. Tento olej nás zklidní,  uvolní tenzi a zároveň nás posílí.

Šalvěj pomáhá naladit se na vnitřní ženství a spojuje nás s posvátnou ženskostí. Hildegarda z Bingenu tuto květinu pěstovala v klášterní zahradě poblíž St. Gallenu a  velmi dobře věděla, že prospívá ženám v jakémkoli období života.

Menarché, menstruační cyklus, porod, menopauza.

Šalvěj přináší úlevu v průběhu menstruace i před ní. Působí analgeticky. Obecně se považuje za olej, který je prospěšný při hormonální nerovnováze, ať již při potížích s nepravidelnou menstruací, premenstruačním napětím, neplodností, vynecháním menstruace. V období menopauzy přináší úlevu při návalech horka, nočním pocení či ve stavech deprese. Teplé obklady se šalvějí jsou velmi příjemné.

V době těhotenství ji neužívejte, nicméně při porodu může být velmi prospěšná. Po staletí se při porodech používala. Její zklidňující a uvolňující vůně se skvěle hodí do atmosféry zrození. Může se to ale také týkat rození nových nápadů. Uzření vize jako celku, její zrání před tím než se zrodí do reality.

Svými sedativními účinky ovlivňuje šalvěj nervovou soustavu a skvěle se hodí k její harmonizaci při pocitech strachu, úzkosti, nervozity, slabosti, únavy, nespavosti nebo deprese, která se projevuje emocionální zmateností, vnitřním konfliktem, proměnami nálad i nerozhodností. Její vlastností je zároveň i schopnost stimulace a posílení.

Vzhledem k širokospektrálním účinkům šalvěje lze tento olej použít i k posílení plic při astmatu, katarálním kašli nebo zánětu průdušek. Uvolňuje sevřené průdušky při pocitech dusna a napětí. Dýchání se prohloubí a usnadní se i vykašlávání.

 

Synergická kombinace olejů šalvěje muškátové, jasmínu a modrého lotosu prohloubí spojení s vaší intuicí.

Ráda budu vaší průvodkyní při vytváření této směsi.